Подорожуй Європою та отримуй за це компенсацію

Червень 29, 2017           Наталя Агаркова, Запоріжжя.

Українці отримали нові можливості безкоштовно подорожувати Європою.

Молодь, а саме вона наймобільніша, найактивніша та найперспективніша частина нашого суспіль-ства, готова пізнавати світ. І європейській світ її вже чекає, запрошує та, навіть, готовий фінансово забезпечити у подорожі. Знайомтесь  «Internationaler Bauorden» – це німецька організація, яка запрошує волонтерів на будівництво некомерційних соціальних об’єктів (церков, притулків для інвалідів, літніх людей, сиротинців, дитячих майданчиків тощо).

За останні 60 років приблизно 350 тисяч волонтерів зі всього світу брали участь в «Internationaler Bauorden». І кожен з них для нас є важливим, – наголошує керівник німецької організації Петер Рунк. Відкритий щирий з добрими очима – таким ми його побачили в офісі у Людвигсхафені (Німеччина). Його робочий рік розписаний на місяці наперед, проте він погодився зустрітися з українськими журналістами. «Bauorden» – це унікальна можливість щось нове побачити і щось добре зробити! – каже Петер Рунк. Навіть, якщо у вас немає біометричного паспотру, то за запрошенням «Bauorden» віза – безкоштовна!

Ми – мешканці Східної України майже нічого не знаємо про цю організацію. Наші студенти шукають мовні табори, сплачують за них немалі гроші. І не знають, що, навіть, не маючи грошей, не знаючи мову, вже можна подорожувати Європою.

«Internationaler Bauorden» та Україна

В офісі німецької організації – малюнки українських школярів.  «Малюнки подаровані дітьми з Новоград-Волинської художньої школи, аби під час виставок збирати кошти на допомогу іншим дітям», – пояснює Валентина Собецька. Дружина Петера – українка! За її ініціативи, «Bauorden» показує сучасні проблеми в нашій державі і багато робить для українських дітей. Це тема окремої розмови.

  • Як Ви співпрацюєте з Україною? Як шукаєте учасників для будівельних таборів?

Валентина Собецька: Більшість людей, хто до нас приїздить (це одиниці), мешканці Львівської області чи інших регіонів Західної України. Там добре організована католицька громада. Вони цікавляться і багато знають про «Bauorden» та інші добровольчі рухи. Були волонтери з Харкова, Києва. Ті, хто вже побував у нас, повертаються та розповідають друзям. Отримані враження та досвід зацікавлюють, і ми зустрічаємо нових волонтерів. У Дрогобичі є благодійний фонд «Карітас». Це партнерська органі-зація, яка шукає волонтерів і для наших проектів. Ми були б дуже раді, якби до нас приїхали молоді люди зі Східної України. Ті, хто шукає нових вражень, практику мови, студенти будівельних, iнженер-них спеціальностей, студенти туристичного, соціального або філологічного напрямку. І не тільки. Якщо ви ще не визначилися із професією, чи маєте вільний час, також ласкаво просимо!

Із відкриттям безвізового режиму для українців, що хочуть побачити Європу, але не мають коштів, волонтерство – унікальна можливість. За безвізом не можна працювати в Європі і отримувати платню, але бути волонтером завжди почесно і це можливість побачити і пережити щось нове. «Bauorden» пропонує  дах над головою, їжу, гарний молодіжний колектив і вихідні дні на власний розсуд!

Фото з архіву «Будівельний табір»
  • Кого Ви запрошуєте і чекаєте?

Валентина Собецька: Шукачів пригод від 18-ти до 26 років. Ми формуємо інтернаціональні групи. Наприклад, з Польщі, України, Бразилії, Німеччини, Італії. Групи від 6-ти до 14-ти людей. Вони працю-ють по 8 годин на будівництві або на ремонтних роботах соціальних об’єктів недержавних неприбут-кових організацій. Не треба бути будівельником за фахом. Просто треба мати бажання допомагати, мати дві руки, які ростуть з правильного місця (сміється). Піднести суміш або обдерти старі шпалери, або заштукатурити дірки в стінах, пофарбувати паркан – не треба великих будівельних знань. На всіх об’єктах є старший, він розказує і показує за потреби. Переважно це робота не кваліфікована і не важка. Більшість волонтерів – дівчата. Хлопці стають в чергу, бо стільки красунь приїхало… Ми запро-шуємо всіх познайомитись з людьми з інших країн. Вдосконалити мову. Німеччина – мультікультурна. Як жити в такому середовищі, як між собою спілкуються християни, мусульмани, іудеї – це дуже ціка-вий та корисний досвід. Як люди різних культур разом працюють, спілкуються, проводять вільний час. Важливо! В «Bauorden» немає вимог до знання мов. До нас можна приїхати взагалі без початкових знань. Спілкування відбувається всіма можливими і неможливими способами. (сміється)

  • А можна приїхати з друзями?

Валентина Собецька: Так.  Ми також радо запрошуємо невелички групи із ПТУ чи інших навчальних закладів від 17 років, якщо вони приїдуть з керівником групи. Два роки поспіль до нас так приїздили учні з Новоград-Волинськго ліцею, а до війни приїздили ліцеїсти з Криму… Будемо раді бачити групу учнів професійних училищ з Запоріжжя чи інших міст. Група може бути 3-7 осіб, або 2 групи по 3-4 особи. В такому випадку дозволяється повнолітній керівник групи і неповнолітні від 17 років волонтери.

  • Найближчі плани для волонтерів з України?

Валентина Собецька: Двомісячна програма: 2 тижні в Україні (Дрогобич чи Ясіння в Карпатах, де розташовані 2 соціальні об’єкти, які вкрай потребують волонтерської допомоги) і півтора місяці в Німеччині на 3-х різних об’єктах. Переїзд між об’єктами в Німеччині оплачуємо ми. Від молоді  – бажання творити добро! Після закінчення 2-місячної волонтерської програми чи будівельної практики (яка визнається всіма вишами), ви отримаєте сертифікат учасника інтернаціонального молодіжного волонтерського руху, та 200 євро компенсації на дорогу додому! Подробиці на

www.bauorden.de Пишіть заявки на info@bauorden.de Вже скоро сайт оновиться і з’явиться, навіть, інформація українською. Буде і мобільна версія.

  • Люди з обмеженими можливостями можуть потрапити до будівельних таборів?

Валентина Собецька: Так, з легкими вадами. З синдромом Дауна, наприклад,. Сонячні люди зовні відрізняються від загального суспільства, але вони дуже чуйні, мають добре серце і готові допомагати. Ми запрошуємо інвалідів – людей, як кажуть в Німеччині, «з підвищеними потребами» приєднатися до волонтерських справ.

У «Bauorden» працювали відомі та сильні світу

Поважні лідери Європи колись у підлітковому віці були волонтерами будівельних таборів «Bauorden». Вони згадують про це з повагою та вдячністю. Так, колись Романо Проді, головуючи у Європейській комісії, давав інтерв’ю німецькому журналісту. Той запитав, чи знає колишній італійський прем’єр щось на німецькі мові. Романо Проді почав називати слова: тачка, молоток… «А ви часом не були в «Bauorden», – поцікавився журналіст. Бо такі слова можна вивчити тільки там. Так, – підтвердив Романо. Таким чином світова спільнота дізналась, що Романо працював волонтером в нашій організації, – розповідає Петер Рунк.

валюта, запущений процес розширення Євросоюзу: до ЄС приєдналися 10 нових країн. Почалася робота

 над проектом європейської конституції. Були створені Європейські сили швидкого реагування — перша

 військова сила ЄС.

Петер Рунк: Ще одна видатна особистість Руперт Нойдек  – його кожен знає в Німеччині. Він створив організацію з допомоги біженцям, врятував більше 10 тисяч людей. Коли він був молодою людиною, він теж працював в одному будівельному таборі «Bauorden». Коли ми зустрілися 15-ть років тому, він згадав, що коли був у Bauorden, йому було років 16-ть. Табір був всього два тижні, але за короткий час він усвідомив, що кожен може щось зробити в житті. І немає виключень! Кожен може щось робити! «Не треба бути великими героями, ми можемо всі зробити щось корисне», – впевнений Петер Рунк.

Спільні справи – шлях до щасливої сім’ї

Наступного року організація святкуватиме 65 років. Спочатку до «Bauorden» могли потрапити тільки хлопці, але дівчата дуже просилися. Засновник Ван Страатен дав добро, але просив, щоб дівчата були на 5-7 років старші аби між ними з парубками нічого не сталося. Але сталося не так, як гадалося, – розповідає Валентина Рунк. Спільна робота, релігія тоді багатьох об’єднали. Створилися родини. І «Bauorden» почали навіть називати «Trauorden» – шлюбна організація. І досі є сімейні пари, які беруть участь у щорічних таборах для пенсіонерів, так званих, сеньорен-табори. Є такі, що вже відсвяткували золоте весілля. Серед них існує традиція зібрані на свята подарункові гроші жертвувати

«Bauorden».  Волонтерство змінює людей на краще. Завдяки «Bauorden» ви можете зустріти цікавих людей, відвідати історичні міста, пізнати нові звичаї, вивчити іноземну мову, здобути професійний

досвід, який так цінують роботодавці. Крім незабутньої пригоди можна отримати безцінний життєвий досвід, – впевнений Петер Рунк. «Internationaler Bauorden» чекає українців!

Про «Internationaler Bauorden»

Internationaler Bauorden заснований голланським католицьким священиком Виренфридом ван Страатеном. Історики називають його захисником католицьких цінностей за старою залізною завісою, церква визнала його «видатним апостолом милосердя». Про нього мало що знають в Україні, проте завжди писали всесвітньо відомі «The Guardian» та «The Telegraph». Після закінчення Другої світової війни ван Страатен закликав нагодувати 14-ть мільйонів втікачів, серед яких більшість німців. Він звернувся до фламандських фермерів, які ще не оговтались від німецької окупації та вмовляв прости-ти вчорашнього ворога, пожертвувати їжу переможеним голодним та жебракуючим німцям. Люди відгукнулись. Один з самих відомих висловів ван Страатена «Люди набагато кращі, ніж ви видумаєте. І Бог кращий, ніж ви думаєте». Ван Страатен започаткував інформаційний бюлетень, яких згодом став досить впливовим. В Західному світі він був іноді єдиним, хто писав про справжні масштаби та релі-гійні переслідування при комуністичних режимах. Він виходив у 500 000 екземплярів та розповсюд-жувався світом на шести мовах. Ван Страатена від народження звали Філіп, Виренфридом (Werenfried) назвався вже монахом. Це ім’я означає «Воїн миру» або «Воїн за мир». Все його життя відповідало релігійному імені. У 1953 році ван Страатен закликав допомогти відбудувати зруйновану Німеччину и створив «Internationaler Bauorden».  Петер Рунк: Таким чином він показав приклад миру та об’єднання «Війна закінчилась, ми будуємо нову Європу». Зараз щорічно дві тисячі волонтерів допомагають іншим робити корисні справи та находити друзів по всьому світу.

За останні 15 років «Bauorden» реформувався, став більш соціальною організацією і зовсім відійшов від католицизму чи релігійності. Серед  волонтерів і мусульмани, і провославні, і атеїсти… Це вже не релігійна організація, а благодійна. «Bauorden» зараз поважна та потужна волонтерська організація у Німеччині. Зовні це маленький офіс у Людвігсхафені. До речі, він єдиний на всю Німеччину. Є свої організації в Італії, Нідерландах, Бельгії, Австрії і Швейцарії. «Bauorden» в Німеччині – є інтернаціо-нальним і збирає та допомагає реалізовувати проекти з інших країн. Організація – не комерційна, тому більшість працює на волонтерській – безоплатній основі. Крім будівельних таборів «Bauorden» робить заходи проти расизму, допомагає різним національним меншинам.

«Bauorden» – це не просто можливість подорожувати, а і відкривати світ: щось нове побачити, та щось добре зробити, – наголошує Петер Рунк.  Приєднуйся: www.bauorden.de , заявки пишіть на info@bauorden.de

„Ця публікація була підготовлена в рамках проекту “Просування реформ в регіони” за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю редакції і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.”